mój zakręcony świat smaków

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki z twarogiem- dla mnie to trochę takie ekspresowe pączki. Są szybkie i proste. Lekkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetne z dobrą konfiturą i szklanką mleka lub kakao. Te z przepisu mojej babci. Niegdyś obowiązkowo robione przez nią na tłusty czwartek. Nie robiłem ich od lat! Przypomniałem sobie ten przepis z wielką przyjemnością.

Nie ukrywam, że w tym roku ich prostota i szybkość wykonania sprawiły, że wygrały z domowymi pączkami. Student trzeciego roku psychologii, sesja w pełni i robienie pączków? Wyrabianie, nadziewanie, wyrastanie…. Powodzenia:P Oponki zrobiłem między jednym egzaminem, a drugim… Egzaminy zaliczyłem, a oponki zjadłem-miałem jeszcze czas na dokładkę:)

 

Składniki.(z podanej porcji wychodzi około 20-25 oponek)

Oponki serowe:

280 g mąki pszennej

250 g twarogu półtłustego

3 żółtka

100 g śmietany 18%

1/3 szklanki cukru

1 cukier WANILIOWY z prawdziwą wanilią

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka spirytusu

Ponadto: 

1 l oleju rzepakowego

1 łyżka spirytusu

Cukier puder

 

Sposób przygotowania.

Oponki serowe.

Twaróg przeciśnij przez praskę, zmiel lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i spirytus. Dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki aż do połączenia się składników. Następnie dodaj do masy przesianą mąkę wraz z sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj tak by powstało dość gładkie, ale gęste ciasto. Ciasto będzie się kleiło, jest to pożądane w przypadku tego przepisu. Ciasto wyłóż na blat solidnie posypany mąką. Zanim weźmiesz ciasto do rąk i zaczniesz wałkować-zarówno dłonie jak i wałek koniecznie oprósz mąka by ciasto do nich nie przywarło. Powtarzaj tę czynność w miarę potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek grubości około 1,5 centymetra. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, średnicy około 5-6 cm- następnie na środku każdego z nich wytnij mniejsze kółko np za pomocą zakrętki od spirytusu lub kieliszka. Koła powstałe po wycięciu kieliszkiem/zakrętką można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

Smażenie oponek.

Olej wlej do garnka, dodaj do niego łyżkę spirytusu i nagrzej do smażenia. Zanim zaczniesz smażyć sprawdź jego temperaturę. Wrzuć kawałek ciasta. Jeśli zacznie się smażyć i po chwili wypłynie na górę-możesz smażyć resztę. Zwróć tez uwagę na ty by olej nie był zbyt gorący. Jeśli oponki będą rumienić się za szybko i zbyt mocno-zmniejsz temperaturę. Wkładaj po kilka oponek i smaż na złoty kolor przez około 1,5 minuty z każdej strony. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie posyp je solidnie cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe,takie 5-10 minut po usmażeniu! 



4 thoughts on “Oponki serowe”

Pozostaw odpowiedź Amelia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *