mój zakręcony świat smaków

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Chałka- warkocz z ciasta drożdżowego, który na pewno wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i babcinym śniadaniem. To zdecydowanie mój ulubiony wypiek z udziałem drożdży. Przepyszne, puszyste i maślane ciasto o wdzięcznym wyglądzie z duuuuużą ilością kruszonki! Jeszcze ciepłe kromki chałki, posmarowane rozpływającym się domowym masłem, albo z odrobiną ulubionej konfitury to najlepsze śniadanie jakie można sobie wyobrazić. Ja zawszę piekę dwie- jedną klasyczną z kruszonką, a drugą również z rodzynkami i płatkami migdałów.

Z podanych proporcji wychodzą dwie, spore chałki. Na początku wydaje się, że ciasta jest zbyt mało by zapleść aż dwa poczwórne warkocze, ale nie martwcie się- one rosną!:)

 

Składniki.

Ciasto:

460 gram mąki pszennej, chlebowej typ 650 lub 750

190 ml letniego mleka

25 gram świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suszonych

50 gram cukru

1  płaska łyżeczka soli

1 całe jajko 

2 żółtka

50 gram roztopionego masła(roztopionego, ale nie gorącego, ma być letnie)

Kruszonka:

50 gram mąki

30 gram cukru

25 gram zimnego masła

Ponadto:

1 jajko+2 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem.

Garść rodzynek.

Garść migdałowych płatków.

 

Sposób przygotowania.

Ciasto.

Drożdże umieść w miseczce. Dodaj do nich łyżkę cukru oraz 5 łyżek mąki. Zalej to letnim(nie gorącym) mlekiem i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Najlepiej palcami.  Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 25 minut.

W tym czasie w rondlu rozpuść masło. Odstaw je do przestygnięcia. Pamiętaj, że przy dodaniu go do ciasta może być letnie, ale nie gorące. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże.

W dużej misce umieść resztę mąki, cukru, łyżeczkę soli. Wymieszaj wszystko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, roztopione masło oraz 1 całe jajko i dwa żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, a gdy już składniki się połączą najlepiej zacznij wyrabiać wszystko rękami na stolnicy. Wyrabiaj ciasto dokładnie i energicznie, minimum 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto jest bardziej puszyste i smaczniejsze. Wyrobione ciasto włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na 3o minut. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto i ponownie wyrabiaj je jeszcze przez chwilę. Około 5 minut. Następnie ponownie włóż je do miski, przykryj i odstaw na 1-1,5 godziny do podwojenia swojej objętości. Możesz w tym czasie przygotować kruszonkę(patrz niżej).

Wykonanie Chałki.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na dwie równe części. Jeśli podobnie jak ja chcesz dodać rodzynki do jednej z nich to po prostu wmieszaj je w ciasto chwile je wyrabiając. Jeśli nie to pomiń ten krok. Pierwszą część ciasta podziel na 4 równe części(mi bardzo pomaga w tym waga kuchenna, ale jeśli jej nie masz to zrób to po prostu na oko), z każdą część zroluj wałek, który ma dwa cienkie końce. Następnie przepleć pasma tak by uformować chałkę. Poniżej macie instrukcję. Ja na jej podstawie już za pierwszym razem uformowałem przepiękna chałkę, a więc i Wam się uda:)

Nie przejmujcie się tym, że macie mniej ciasta niż Pani formująca chałkę na filmiku. Nasze chałki mocno wyrosną. Jej chałka po wyrośnięciu i upieczeniu jak dla mnie byłaby po prostu za duża(ogromna!) dlatego proponuje Wam nieco mniejsze. Z drugą porcją ciasta zrób dokładnie to samo.

Uformowane chałki ułóż w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do 1,5 godz.

Kruszonka.

Mąkę, cukier i masło rozetrzyj palcami dokładnie do połączenia. Postaraj się to zrobić jak najszybciej. Kruszonkę uformuj w zbitą kulę i odstaw do lodówki.

Pieczenie Chałki.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. W kubeczku wymieszaj 1 całe jajko z 2 łyżkami mleka. Za pomocą sylikonowego pędzelka albo po prostu palcem delikatnie posmaruj chałki. Następnie odczekaj około 5 minut i ponownie je posmaruj. Dzięki temu będą błyszczące po upieczeniu.

Zaraz po drugim posmarowaniu posyp chałki przygotowaną wcześniej kruszonką oraz jeśli chcesz-migdałowymi płatkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 175 stopniach przez 30-35 minut. Upieczone i złote chałki wyjmij z piekarnika. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie możesz już je kroić i zajadać. Będą jeszcze ciepłe, pyszne, NAJLEPSZE!

 

 

 

 



3 thoughts on “Chałka z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *