mój zakręcony świat smaków

Przepiórki pieczone w tymianku i cydrze

Przepiórki pieczone w tymianku i cydrze

Przepiórki! Upiekłem je w tymianku i cydrze, z odrobiną czosnku, cytryny, soli i pieprzu. Nic więcej im nie trzeba, są idealne! Ten mały ptaszek był niegdyś wielkim  przysmakiem bardzo często goszczącym na Polskich stołach. Przepisy na na dania z przepiórek są bardzo powszechne w książkach kucharskich z początku XX wieku. Obecnie po dość długim okresie zapomnienia wracają do łask i można zauważyć, że tuszki przepiórek pojawiają się w sklepach coraz częściej, co cieszy mnie niezmiernie bo to fantastyczne, pyszne i przede wszystkim zdrowe zdrowe mięso! W smaku przypominają kurczaka, ale jest ich mięso jest chudsze i delikatniejsze-po prostu smaczniejsze. Do swoich przepiórek jako dodatki wybrałem gotowane karmelizowane buraki i marchewki oraz popcorn z kaszy gryczanej, który robi się w dosłownie 5 minut. Miodzio! Ledwo skończyłem gotować i jeść, a już mam ochotę powtórzyć to danie!:)

 

Składniki.

Przepiórki pieczone:

4 świeże przepiórki(najlepiej po 2 na 1 osobę)

8 cienkich plastrów tłustego boczku lub słoniny

2 ząbki czosnku

Pęczek świeżego tymianku

1 cytryna

1 szklanka cydru jabłkowego

1 łyżka masła

Sól i pieprz

Karmelizowane buraki i marchewki:

2 małe buraki

4 mniejsze marchewki(najlepiej młode)

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

Popcorn z kaszy gryczanej: 

Kasza gryczana prażona(1 woreczek)

Olej

Sól

 

Sposób przygotowania.

Przepiórki pieczone.

Przepiórki oczyść, odetnij im szyjki, opłucz w wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je solą i pieprzem. Do środka każdej przepiórki włóż pół ząbka czosnku w łupinie, pół łyżeczki masła, małą garść świeżego tymianku oraz mały kawałek cytryny wraz ze skórką. Nóżki przepiórek zwiąż bawełnianym sznurkiem lub nitką. Przyciśnij udka i skrzydełka do tuszki i owiń mocno plastrami boczku lub słoniny(plastry muszą być cienkie by się zawijały). Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wlej cydr i połóż na dnie jeszcze garść gałązek tymianku. Włóż przepiórki do żaroodpornego naczynia. Naczynie do zapiekania szczelnie zakryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folie aluminiową i za pomocą łyżki polej przepiórki sosem powstałym na dnie naczynia. Następnie podkręć temperaturę piekarnika do 190 stopni i piecz bez pokrywki jeszcze 10 minut tak by się zarumieniły. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ponownie przykryj i odstaw na 10 minut by odrobinę odpoczęły przed podaniem.

Karmelizowane buraki i marchewki.

Buraki i marchewki dobrze umyj. Nie obieraj. Ugotuj je w osolonej wodzie(w osobnych garnkach inaczej marchewki zmienia kolor). Ugotowane buraki pokrój na 4 części. Na małej patelni dodaj pół łyżki masła i łyżkę miodu, dodaj buraki i smaż na średnim ogniu aż do skarmelizowania. Pilnuj by się nie przypaliły. Tak samo zrób z marchewkami na drugiej patelni, tych jednak proponuje nie kroić chyba, że będą zbyt duże. Gotowe, skarmelizowane warzywa zdejmij z ognia i odstaw.

Popcorn z kaszy gryczanej.

Rozgrzej olej w rondlu, większą ilość. Olej musi być dobrze rozgrzany. Na małe metalowe sitko wysyp łyżeczkę kaszy i zanurz sitko wraz z kaszą na 4-5 sekund-NIE DŁUŻEJ w gorącym oleju. Po tym czasie wyjmij sitko, a popękaną kaszę(popcorn) wysyp na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar oleju. Kaszę smaż małymi porcjami. Gotowy popcorn z kaszy delikatnie posól. Jest niesamowity, idealna alternatywa dla zwykłego sposobu podania kaszy. Chrupie i jest pyszny!

Podanie przepiórek.

Na talerzu ułóż 2 przepiórki. Między nie wysyp 3-4 łyżki popcornu z kaszy gryczanej. Obok ułóż karmelizowane buraki i marchewki. Przepiórki możesz udekorować tymiankiem oraz jakąś inną zieleniną. Gwarantuję, że ten zestaw Wam posmakuje:)



3 thoughts on “Przepiórki pieczone w tymianku i cydrze”

Pozostaw odpowiedź Dorka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *