mój zakręcony świat smaków

Pierniczki choinkowe

Pierniczki choinkowe

Choinkowe pierniczki-lekkie, pyszne i cudownie pachnące ciasteczka! Aromat świąt zamknięty w małym kawałku kruchego ciasta. Ich pieczenie zajmuje zaledwie 8 minut! Po zjedzeniu pierwszego, nie sposób powstrzymać się by nie sięgnąć po następne. Robię je od kilku lat, zawsze raz w roku na kilka dni przed świętami. Wypełniają przez kilka dni cały dom aromatem korzennych przypraw. Idealne do powieszenia na choinkę, są śliczne i bardzo lekkie. Można je udekorować białym lub kolorowym lukrem. Gwarantuję- to świetna zabawa!

Z podanych porcji wychodzi około 55 pierniczków.

 

Składniki.

Pierniczki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

80 g masła

1 jajko

1/2 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Lukier do dekoracji:

1 białko jaja

1 szklanka cukru pudru(lub więcej, zależy od wielkości jajka)

opcjonalnie barwniki spożywcze w proszku

 

Sposób przygotowania.

Pierniczki.

Masło, miód i cukier podgrzej w garnku i dokładnie wymieszaj tak by wszystkie składniki się połączyły, a cukier rozpuścił. Odstaw z ognia do przestudzenia. Gdy już przestygnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie zagnieć ciasto.   Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej miodu, a jeśli  zbyt miękkie- dodaj odrobinę mąki. Zagniecione ciasto wstaw na 30 minut do lodówki by je schłodzić.

Podziel ciasto na 2 lub 3 porcje. Rozwałkuj je na grubość 2 – 3 mm podsypując mąką. Wykrój pierniczki o dowolnych kształtach(foremkami lub nożem). Za pomocą słomki do napojów zrób w każdym z nich dziurkę na sznurek do zawieszenia ich na choince. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Piecz w 170 stopniach przez około 8 minut. Uważaj by nie piec ich za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze bo zrobią się wtedy zbyt ciemne i mogą być gorzkie.

Lukier do dekoracji.

W misce zmiksuj mikserem białko jajka i cukier puder na gładką i lśniącą masę. Możesz podzielić lukier na porcje i do każdej dodać barwnik. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z wyciętą dziurką i udekoruj  pierniczki jak tylko Ci się podoba! Udekorowane odłóż na bok by lukier stwardniał. Na koniec przewlecz je sznurkiem i gotowe!

 



2 thoughts on “Pierniczki choinkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *