mój zakręcony świat smaków

Badridżani

Badridżani

Badridżani należy do grona najlepszych przystawek świata! Aksamitna pasta z orzechów włoskich zawinięta w miękkie i delikatne plastry smażonego bakłażana. To połączenie jest bardziej niż idealne. Po pierwszej trudno jest nie sięgnąć po następną. Ich smak jest niezrównany i ciężko je do czegoś porównać, tego trzeba po prostu spróbować!

Wyprawa do Gruzji to jedno z moich małych marzeń. Z pewnością się tam kiedyś wybiorę! Gruzińska kuchnia jest jedną z moich ulubionych. Bogactwo warzyw, smaków, kolorów! Badridżani doskonale to oddaje.  Z tą flagowa przystawką Gruzinów pierwszy raz spotkałem się w restauracji Gaumarjos w Warszawie. To miejsce z duszą prowadzone przez prawdziwą gruzińską rodzinę. Po pierwszej wizycie była kolejna, potem jeszcze jedna i następne. W końcu przestałem liczyć.  Ta kuchnia uzależnia!

Zachęcony tymi pozytywnymi wrażeniami, sam od jakiegoś czasu eksperymentuję i próbuję swoich sił w gotowaniu gruzińskich potraw. Na pierwszy ogień poszło Badridżani. Po kilku próbach w końcu mogę podzielić się przepisem- z tego wychodzi idealne!:)

 

Składniki.

Bakłażanowe plastry:

2 duże bakłażany(najlepiej jak najdłuższe)

Sól

Oliwa z oliwek

Pasta orzechowa:

200 g orzechów włoskich 

2 ząbki czosnku

1 mała papryczka chilli(zależy jak ostro lubcie, sami zdecydujcie ile jej dacie)

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

1,5 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

1/3 szklanki wody

Pieprz mielony

Sól

Do podania:

Owoce granatu

Drobno posiekana świeża kolendry

Papryczka Chilli posikana na cienkie plasterki

 

Sposób przygotowania.

Bakłażanowe plastry.

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm lub nieco cieńsze. Każdy plaster posyp solą z obu stron. Odstaw na około 20 minut aż puszczą sok i nieco zmiękną. Po tym czasie odsącz je, osusz ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oliwy z oliwek. Smaż plastry bakłażana na średnim ogniu do czasu aż się  delikatnie zarumienią i zrobią miękkie. Nie zapominaj by między partiami dodawać oliwę do smażenia. Dzięki niej bakłażany szybciej miękną i będą prostsze w zawijaniu.  Po zdjęciu bakłażanów z patelni odsącz z każdego plastra nadmiar tłuszcz na ręcznikach papierowych, dzięki temu będą miękkie, ale nie tłuste. Usmażone plastry odstaw by wystygły.

Pasta orzechowa.

Do przygotowania pasty używamy moździerza lub blendera. Orzechy, czosnek, papryczkę chilli, ziarna kolendry oraz natkę kolendry rozdrabniamy na pastę (całość nie musi być idealnie rozdrobniona, grudkowata konsystencja jest wręcz pożądana). Następnie do pasty dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz wodę(nie całą wodę, najlepiej połowę na początek). Dokładnie mieszamy łyżką. Całość powinna mieć konsystencję pasty łatwej do rozsmarowania, ale nie za rzadkiej. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Wykonanie roladek.

2 łyżki orzechowej pasty odłóż na bok. Na każdym plastrze bakłażana, z jednej strony rozsmaruj nieco pasty (mniej więcej grubości samego plastra) i zawiń w rulonik. Zawinięte roladki ułóż na talerzu. Górę każdej roladki posmaruj odrobiną pasty, posyp granatem, posiekaną kolendrą i udekoruj plasterkiem papryczki Chilli. Przed podaniem najlepiej roladki schłodzić przez około 1-2 godziny. Są wtedy najlepsze! Smacznego!

 



3 thoughts on “Badridżani”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *