mój zakręcony świat smaków

Węgorz na bazyliowym sosie

Węgorz na bazyliowym sosie

Pyszna, delikatna ryba przygotowana na sposób chiński- bo na parze, a do niej aromatyczny sos “z charakterem”. Węgorz to bardzo smaczna chociaż tłusta ryba i dlatego warto wiedzieć, że nie powinno się go smażyć czy piec z dodatkiem oleju. Najlepiej ugotować go na parze. Nic prostszego! To często wykorzystywany sposób na węgorza w chińskich przepisach, a to w końcu naród z długowieczną kulturą jedzenia ryb.

Dla tych, których węgorz przeraża mam dobrą wiadomość- możecie w tym przepisie użyć każdej innej ryby. Świetnie sprawdzi się np łosoś czy halibut. Także węgorz to żaden obowiązek. Użyłem go tutaj ponieważ uważam, że to mało doceniona u nas ryba. Większość osób nie wie jak go przygotować. Jest znany w Polsce głównie w wersji wędzonej- pysznej, ale nudnej, a dzięki temu przepisowy jego zjedzenie to wręcz mała przygoda:)

 

Składniki.

Węgorz na parze:

1 węgorz

3 marchewki

Kilka gałązek świeżego tymianku(lub suszonego)

Sos sojowy

Sól

Pieprz

Sos bazyliowy:

1 pęczek świeżej bazylii

200 ml śmietanki 30%

1 mały ząbek czosnku

Kilka gałązek świeżego tymianku(lub łyżeczka suszonego)

Łyżka soku z cytryny

Sól

Pieprz

Do podania:

Świeża zielenina-np świeży tymianek, liście buraka, szczawiu, natka pietruszki czy cokolwiek zielonego i świeżego:)

Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania.

Węgorz.

Rybę oczyść i wyfiletuj. Pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Ułóż filety i marchewkę w garnku do gotowania na parze(jeśli go nie masz wystarczy Ci zwykły garnek z pokrywką oraz durszlak lub bawełniana szmatka). Rybę i marchewkę posyp tymiankiem. Gotuj na parze przez 15 minut.

Sos bazyliowy.

Bazylię, śmietankę, czosnek, tymianek i sok z cytryny zblenduj razem dokładnie na gładki sos. Dodaj sól i pieprz do smaku. Miksuj jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dopraw. Wszystko przelej do rondla i podgrzej ale PILNUJ BY SOS SIĘ NIE ZAGOTOWAŁ. To bardzo ważne.  Ma być jedynie ciepły do podania, nie gorący.

Podanie.

Na głęboki talerz wylej ciepły sos, niech pokryje całe dno talerza. Ułóż na nim rybę i marchewki. Skrop rybę sosem sojowym. Dla uzyskania ciekawego efektu możesz delikatnie małą łyżeczką nałożyć gdzieniegdzie odrobinę oliwy by powstały “oczka”. Udekoruj świeżą zieleniną. Można podawać z bagietką lub ryżem w oddzielnej miseczce.

 



4 thoughts on “Węgorz na bazyliowym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *