mój zakręcony świat smaków

Pulpeciki w białym sosie

Pulpeciki w białym sosie

Delikatne pulpeciki drobiowe w aksamitnym sosie pachnącym włoszczyzną. Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego wracam co jakiś czas. Gdy powstał “Tomek w rosole!” było dla mnie oczywiste, że ten przepis wyląduje tutaj prędzej czy później. Niby takie zwykłe, domowe danie, ale przecież właśnie do takich potraw wracamy najczęściej. 

W domu rodzinnym pulpeciki te były przygotowywane przez moją mamę oraz jedną z babć. Obie robiły je po swojemu. Podobnie, ale jednak nieco inaczej. Uczciwie przyznam, że nie potrafię wybrać, które były lepsze. Zawsze były podawane koniecznie z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem! Wszystko mi się przypomniało, a ja pisząc to chyba jestem nieco… wzruszony?:) Tak. I to jest właśnie ta magia rodzinnej kuchni i wspomnień z nią związanych!

 

Składniki.

Pulpeciki:

0,5 kg mięsa mielonego z indyka (ja zmieliłem udziec)

1 jajko

1/2 czerstwej bułki pszennej

1 średnia cebula

1/2 pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

Sos:

1 l wody

200 g śmietany 18%

1,5 łyżki mąki pszennej

Pół pora (biała część)

3 marchewki

3 pietruszki

Pół selera średniej wielkości

Pół pęczka natki pietruszki

4 liście laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

Sok z połowy cytryny

Pieprz

Sól

 

 Sposób przygotowania.

Pulpeciki.

Do zmielonego mięsa dodaj jajko, namoczoną wcześniej w wodzie i rozgniecioną bułkę, startą na najdrobniejszych oczkach tarki cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj by składniki dobrze się połączyły. Odstaw.

Sos i pulpeciki.

W garnku zagotuj wodę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pokrojonego w grube talarki pora. Selera oraz dwie marchewki i dwie pietruszki pokrój w kostkę, a resztę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Dodaj wszystko do garnka. Z mięsa uformuj kulki wielkości piłek do ping-ponga i wrzuć je do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekana natkę pietruszki. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, mąką i 2 łyżkami ciepłej wody i dodaj wszystko do gotujących się pulpecików. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.

U mnie pulpeciki te są obowiązkowo podawane z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Danie syte, rozgrzewające – idealne na tę porę roku:)

 

 



3 thoughts on “Pulpeciki w białym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *