mój zakręcony świat smaków

Mule po marynarsku

Mule po marynarsku

Małże w białym wytrawnym winie.  Najbardziej klasyczny i najprostszy, a jednocześnie najlepszy sposób na mule-po marynarsku.  Delikatne mięso muli i aromatyczny sos, w którym możemy maczać czosnkową bagietkę i zajadać się do woli. To danie to afrodyzjak! Po nim, zawsze jest ochota… na więcej;) Do tego lampka białego wina i oto kolacja doskonała.

Mule są idealne by rozpocząć swoją przygodę z owocami morza. Jeśli ktoś się ich obawia niech potraktujcie ich wykonania jako pierwszy krok w dobrą stronę:)

W czwartym odcinku programu MasterChef, w którym odpadłem z rywalizacji mogliście zobaczyć, że mule były kością niezgody między mną, a Magdą Gessler. W odcinku nie pokazano wszystkiego, ale uwierzcie…w pewnym momencie było ostro! Nadal jestem fanem muli, stąd ten przepis. Pozdrawiam również Magdę G:)

 

Składniki.

Mule:

1 kg muli

120 ml białego wytrawnego wina

2 szalotki

1 mały ząbek czosnku

Pęczek natki pietruszki

2 łyżki masła

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Bagietka czosnkowa:

1 bagietka pszenna

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

Pół pęczka koperku

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania.

Mule.

Małże należy wyczyścić: opłukać pod letnią wodą, zeskrobać narośla z muszli i oderwać przylegające do nich włókniste nitki. Nie należy ich moczyć by się nie otworzyły. Zwróć uwagę by zakupione małże były zamknięte. Jeśli jakieś są otwarte- wyrzuć je bo są martwe. Dla pewności możesz to sprawdzić stukając muszlą o blat stołu. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Jeśli nie, należy ją wyrzucić.

Szalotkę i pół pęczka pietruszki drobno posiekaj. Masło rozpuść w dużym garnku i zeszklij na nim posiekaną szalotkę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wlej białe wino i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szybo mule, posyp je posiekaną pietruszką oraz odrobiną soli i pieprzu. Przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 6 minut. Podczas gotowania potrząśnij 3-4 razy garnkiem by wszystko równomiernie się gotowało. Po tym czasie zdejmij z ognia. Przełóż mule do dużej miski wraz z powstałym na dnie sosem. Jeśli jakieś  muszle się nie otworzyły podczas gotowania- wyrzuć je.

Bagietka czosnkowa.

Masło wymieszaj z odrobiną soli i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz posiekanym koperkiem. Bagietkę pokrój. Posmaruj delikatnie masłem czosnkowym i podpiecz w piekarniku do zarumienienia.

Podanie muli.

Mule podawaj posypane natka pietruszki. W duecie z bagietką czosnkową, która zamoczona w powstałym sosie jest obłędna! Do tego lampka białego wina. Smacznego!

 

 



5 thoughts on “Mule po marynarsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *