mój zakręcony świat smaków

Krem dyniowo-paprykowy

Krem dyniowo-paprykowy

Dynia to pękata królowa jesiennego menu! Niebanalnemu wyglądowi towarzyszy równie niebanalny smak:) Jej wszechstronność zaskakuje- możną jeść ja na słono i na słodko. Zupy, placki, kluski, tarty czy ciasta to jedne z wielu potraw, które można przyrządzić z udziałem dyni.

Mam takie wspomnienie z dzieciństwa, które zawsze powraca jesienią kiedy pojawiają się dynie. Co roku dynia uprawiana była w ogrodzie mojej babci. Rosły całe lato, jesień, aż w końcu przychodził czas na ich zbiory… Zawsze imponował mi ich wygląd i rozmiar. Były ogromne. Ach! Co to było dla mnie za wydarzenie! Wielkie dynie, które podnosiło się w dwie, a czasem trzy osoby, następnie woziliśmy je na taczkach do piwnicy gdzie czekały na swoją kolej. Babcia najczęściej robiła z nich słodką zupę z mlekiem, miodem i cudownymi ziemniaczanymi kluskami! To smak mojego dzieciństwa. Niebawem wstawię na nią przepis…

Dzisiaj jednak dynia w formie wytrawnej. Zupa krem z pieczonej dyni, a że dynia lubi się z papryką to wystąpią dziś w duecie:) Krem jest bardzo rozgrzewający, w sam raz o tej porze roku. Ciepły, słodko-słono-ostry! Idealny!

 

Składniki. 

Krem z dyni:

1 kg miąższu z dyni

2 czerwone papryki

2 cebule

2 pomidory średniej wielkości

4 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1/3 łyżeczki chilli w proszku

1,5 łyżeczki suszonego majeranku

pieprz

sól

woda

Czosnkowe grzanki:

Bagietka pszenna

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

Do podania:

Pestki dyni po łyżce na porcję

Ser feta

 

Sposób przygotowania.

Krem z dyni.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Dynię pokrój na duże kawałki i pozbądź się pestek. Paprykę przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebule przekrój na pół, nie obieraj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kawałki dyni, przekrojone na pół papryki i cebule oraz ząbki czosnku w łupinie. Piecz do miękkości, około 30 minut. Jeśli warzywa zaczną się rumienić to dobrze, jest to wskazane:) Po upieczeniu paprykę przełóż do pojemnika z pokrywką. Zamknij odstaw do przestygnięcia, dzięki temu łatwo obierzesz ją ze skórki. Pozostałem upieczone warzywa również pozostaw do przestygnięcia.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Umieść je w garnku. Dodaj do nich wydrążony miąższ pieczonej dyni oraz obrane po upieczeniu cebule, papryki i ząbki czosnku. Zalej wszystko wodą aż do przykrycia warzyw. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec tego czasu dodaj łyżkę masła, chilli oraz majeranek. Zblenduj wszystko dokładnie na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dolej tyle wody ile będzie trzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Grzanki czosnkowe.

Łyżkę masła wymieszaj z odrobina soli i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Bagietkę pokrój. Posmaruj delikatnie masłem czosnkowym i podpiecz w piekarniku do zarumienienia.

Podanie kremu.

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Krem podawaj z czosnkowymi grzankami. Na górę dodaj pokruszony ser feta oraz uprażone pestki dyni.



4 thoughts on “Krem dyniowo-paprykowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *