mój zakręcony świat smaków

Sum z grzybami na beurre blanc

Sum z grzybami na beurre blanc

Wspaniała rolada z suma z pysznymi grzybami i genialnym sosem beurre blanc-białe masło. Wiem, że brzmi dość wykwintnie, ale to proste danie.

Sos beurre blanc jest wybitnie łatwy i udaje się zawsze. To połączenie 4 składników, z których wychodzi coś co udowadnia dlaczego kuchnia francuska dla wielu uchodzi za najlepszą. Do tego sum! Pyszna ryba, chude mięso i…brak ości!  Sum  nie ma ości śródmięśniowych, a jego mięso jest jak drobiowe 🙂 Swojego suma na beurre blanc podałem w towarzystwie puree z batatów. Było pysznie!  Zaproście kogoś na randkę i zróbcie mu taką kolację! 😀

 

Składniki.

Rolada z suma:

Jeden około kilogramowy sum afrykański

400 g świeżych grzybów(użyłem kurek i podgrzybków)

1 cebula średniej wielkości

pół pęczka koperku

1/4 kostki masła

sól

pieprz

Sos burre blanc:

2 szalotki

250 ml białego wytrawnego wina

50 ml białego octu winnego

200 g masła

sól do smaku (dodajemy po redukcji)

Puree z batatów:

1 duży batat

1 łyżeczka masła

szczypta imbiru

szczypta soli

 

Sposób przygotowania.

Rolada z suma.

Suma wyfiletuj. Rób to ostrożnie by nie porozrywać mięsa. Jeden filet to jedna rolada. Rybę posól i posyp pieprzem. Odstaw.  Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na maśle. Grzyby wyczyść, większe z nich pokrój, a małe pozostaw w całości. Dodaj grzyby do podsmażonej cebuli. Podduś wszystko razem pod przykryciem. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Dodaj również drobno posiekany koperek, wymieszaj i smaż jeszcze przez około 3 minuty.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Farsz grzybowy ułóż na filetach z suma i delikatnie zwiń. Zepnij patyczkiem do szaszłyków. Formę wyłóż papierem  do pieczenia. Rolady z suma ułóż pionowo (tak samo jak na zdjęciu) w formie, pod każdą z nich połóż cienki plasterek masła. Piecz około 25-30 minut.

Sos beurre blanc.

Drobno pokrojoną szalotkę, wino i ocet umieść w garnku lub na głębokiej patelni i gotuj aż ilość płynu zredukuje się do ok 1/4 objętości. Zmniejsz ogień. Zredukowany płyn podgrzewaj na małym ogniu i stopniowo dodawaj zimne masło pokrojone na  kawałki. Ważne jest, żeby nie doprowadzić  sosu do wrzenia bo się rozwarstwi. Gdy dodasz całe masło, posól do smaku i przecedź przez sitko, żeby pozbyć się kawałków szalotki. Sosu nie podgrzewamy! Podajemy go zaraz po przyrządzeniu lub dodajemy zimny do potrawy. Obiecuję, będzie pyszny.
Puree z batatów.
Batata obierz i pokrój na dobre kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przecedź i lekko odparuj. Dodaj masło, imbir i sól. Całość zmiksuj blenderem lub rozdrobnij dokładnie widelcem.
Podanie.
Na duży talerz wylej 5 łyżek sosu beurre blanc. Na sosie połóż roladę. Podczas przekładania podtrzymuj ją szpatułką od dołu tak by nie wypadł grzybowy farsz. Posyp ją koperkiem. Obok ułóż odrobinę grzybów oraz puree z batatów. Ja do ułożenia puree wykorzystałem rękaw cukierniczy, ale może tez zrobić to zwykłą łyżką.
To danie wyjątkowe. Chyba jedno z lepszych jakie w tym roku wymyśliłem. Jestem z niego dumny. Spróbujcie koniecznie:)


4 thoughts on “Sum z grzybami na beurre blanc”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *