mój zakręcony świat smaków

Ucierane ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami

Domowa klasyka. Proste, pyszne ciasto ucierane, najlepsze z sezonowymi owocami. A że, ucierane jest dobre na każdy sezon… jedzmy je całym rokiem! Pasują do niego właściwie każde owoce- jabłka, gruszki, maliny, truskawki, jagody, wiśnie, a może nawet banany z czekoladą? Tak!

W tym przepisie wybrałem śliwki węgierki- moje superbohaterki każdej jesieni. Ciasto jest wyśmienite. Puszyste, nie za słodkie z kwaskowymi śliwkami i słodką kruszonką. Takie ciacho, szklana mleka, koc, książka to mój pomysł idealny na jesienne wieczory które nadchodzą.

 

Składniki.

Ciasto:

180 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

180 g masła

4 jajka

150 g cukru

1 opakowanie cukru WANILIOWEGO(z prawdziwą wanilią)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

50 g masła

50 g cukru

Ponadto:

400 g śliwek bez pestek, pokrojonych w łódeczki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka bułki tartej

 

Sposób przygotowania.

Ciasto.

Masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą, jasna masę. Następnie dodawaj jajka, pojedynczo i ucieraj chwilę po każdym dodaniu. Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do utartej masy i miksuj aż do dokładnego połączenia się składników.

Kruszonka.

Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do lodówki.

Pieczenie ciasta.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pozbądź się pestek ze śliwek i pokrój je w łódeczki. Formę na ciasto(najlepiej tortownica lub kwadrat o wymiarach około 25×25 cm) wysmaruj masłem i dokładnie obsyp bułą tartą. Wylej ciasto do formy, wygładź łyżką po bokach i na wierzchu. Na górze ułóż równomiernie śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy przestygnie posyp cukrem pudrem. Gotowe!

 

 

 



3 thoughts on “Ucierane ciasto ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *