mój zakręcony świat smaków

Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora podawany z bryndzą, orzechami włoskimi i pietruszką. Bardziej kremowy od najbardziej kremowego! Przy tym daniu słowa “zupa krem” nabierają zupełnie innego znaczenia.

Uwielbiam pieczonego kalafiora! Jest dużo lepszy od gotowanego.  Jego upieczenie wydobywa z niego orzechowy aromat i  zapach– zupełnie inny od tego niezbyt przyjemnego , który uwalnia się podczas gotowania go w wodzie. Testowałem kilka wariantów tego kremu z różnymi serami. W końcu bryndza okazała się być drugą połówką tej wersji kalafiora. Razem tworzą związek doskonały. Do tego pieczony czosnek, odrobina kardamonu by krem miał charakter i nie był mdły i mamy romans ze szczęśliwym zakończeniem.

Wiem, że nie dla każdego z Was bryndza jest tak łatwo dostępna jak dla mnie. Mieszkam w Krakowie i wystarczy, że wybiorę się na Stary Kleparz. Na bazarze mam bryndzę od ręki. Widziałem tutaj również bryndzę w marketach- co prawda już nie tak dobrej jakości jak ta z targowiska, ale też niezłą. Jeśli jednak mieszkacie w rejonie gdzie bryndza nie jest dostępna to możecie ją czymś zastąpić- z wersji, które testowałem, z serem feta oraz parmezanem również było pysznie! Aczkolwiek bryndza to bryndza…. W ostateczności jednak możecie ją zastąpić:)

 

Składniki.

Krem z kalafiora:

1 kalafior

5 ząbków czosnku

100 ml śmietanki 30%

oliwa z oliwek

1 łyżeczka otartego majeranku

1/3 łyżeczki kardamonu w proszku

szczypta zmielonego pieprzu

sól

woda

Do podania:

bryndza owcza (ewentualnie ser feta lub parmezan)

garść orzechów włoskich

pół pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania.

Krem z kalafiora.

Kalafior podziel na różyczki. Posmaruj je delikatnie z każdej strony oliwą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, po tym czasie dorzuć ząbki czosnku w łupince i piecz dalej aż do czasu gdy kalafior będzie już lekko rumiany.  Odstaw do przestygnięcia.

Upieczonego kalafiora przełóż do garnka. Czosnek obierz z łupinek, powinien być miękki, a jego zapach znacznie delikatniejszy i słodki. Dodaj go do kalafiora. Wszystko podlej wodą, tak by ledwie zakrywała zawartość garnka. Gotuj na dosyć mocnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia. Dodaj majeranek, kardamon, pieprz i wszystko zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie dolej śmietankę i wymieszaj. Dopra do smaku solą i miksuj jeszcze chwilę. Podgrzej, ale bez doprowadzania do zagotowania. Jeśli krem wyjdzie za gęsty możesz dodać odrobinę ciepłej wody, tyle aby konsystencja była odpowiednia.

Podanie kremu.

Orzechy włoskie posiekaj. Upraż je na suchej patelni. Pietruszkę posiekaj. Gorący krem z kalafiora nalewaj do głębokich talerzy, na środku połóż łyżkę bryndzy. Posyp w koło orzechami i pietruszką.  Co dalej to już wiesz:)



3 thoughts on “Krem z pieczonego kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *