mój zakręcony świat smaków

Burgery klasyczne

Burgery klasyczne

Burgery! Wszyscy je znamy, ale nie wszyscy wiemy jak dobre burgery powinny smakować. Pyszny, prawdziwy burger to nie ten, który w przydrożnej “restauracji” jest wydawany w ciągu 5 minut-z mięsem jak podeszwa, a bułką miękką jak skarpetki-do pary z podeszwą:)

Prawdziwy burger to dobre, soczyste mięso wołowe wysokiej jakości, chrupiąca przypieczona bułka i różne dodatki, które dopełnią całość.

Podstawą moich burgerów są genialne, ogromne, domowe bułki pszenne posypane sezamem i oczywiście pyszne mięso-aż po 200 gram na jedną bułkę!! Dodatki wybrałem bardzo klasyczne: sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, pozwoliłem sobie również na plasterek sera cheddar.

 

Sładniki (z podanych ilości wychodzi 6 dużych burgerów).

Bułki:

0,5 kg mąki pszennej

300 ml mleka

25 g świeżych drożdzy

1 jajko

50 g masła

2 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo 1 żółtko wymieszane z łyżą mleka do posmarowania bułek oraz sezam do posypania.

Kotlety:

1,2 kg mięsa wołowego(użyłem szponder i ligawę pół na pół)

0,5 szklanki bulionu(ewentualnie wody)

2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub delikatesowej

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki chilli 

sól

Dodatki:

6 liści sałaty rzymskiej

6 plastrów dużego pomidora

6 plastrów cebuli czerwonej

18 plasterków świeżego lub kiszonego ogórka

6 plastrów sera cheddar

oraz dobrej jakości musztarda, majonez i ketchup

 

Sposób przygotowania.

Bułki.

Z drożdży, letniego mleka, 4 łyżek mąki i łyżki cukru zrobić w misce zaczyn. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić przykryte ściereczką by wyrosło. Masło rozpuścić i odstawić by wystygło do temperatury pokojowej. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego resztę mąki, cukru oraz sól i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrabiać aż będzie gładkie. Na koniec dodać masło. Dokładnie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych porcji. Formować kulki, a następnie rozpłaszczać je dość mocno i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Żółtko wymieszać z łyżą mleka, posmarować nim górną część bułek i posypać obficie sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Kotlety.

Mięso należy zmielić w maszynce do mięsa, jeśli jej nie posiadasz to poproś o jego zmielenie w sklepie. Zmielone mięso wymieszaj z bulionem, musztardą, imbirem i chilli. Podziel je na 6 części po 200 g każda, uformuj z nich płaskie kotlety  o średnicy nieco większej niż bułki(skórczą się przy smażeniu). Dopiero teraz posól je z obu stron, dzięki temu, że posolisz mięso dopiero tuż przed smażeniem, kotlety będą dużo bardziej soczyste! Kotlety smaż bez dodatku oleju na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu. Ja swoje usmażyłem na grillu elektrycznym. Smaż je z każdej strony po 5 minut, powinny być wtedy średnio wysmażone-moim zdaniem idealne. Lub dłużej, zależy jaki lubisz stopień wysmażenia mięsa.

Podanie burgerów.

Bułki przekrój na pół. Opiecz je w piekarniku lub tosterze czy też na grillu albo patelni tak by przekrojone strony się zarumieniły. Każdą połówkę posmaruj majonezem, ketchupem i odrobiną musztardy. Następnie kładź kolejno: liść sałaty, kotlet, plaster sera, pomidor(a na nim trochę majonezu), cebulę oraz po 3 plastry ogórka. Przykryj wszystko drugą częścią bułki. W sam środek wbij patyczek do szaszłyków, dzięki temu burger będzie się lepiej trzymał:)

Swoje burgery podałem z frytkami z batatów(obierz bataty, pokrój, dodaj łyżkę oliwy oraz szczyptę imbiru, chilli, soli i wymieszaj. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  w 180 stopniach aż frytki się zarumienią. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki).

Burgery z tego przepisu są niesamowite. Soczyste i pyszne. Pieczenie do nich bułek to czysta przyjemność! Zachęcam Was do tego aby upiec bułki w domu- zobaczycie jaka to frajda! Smacznego!

 



8 thoughts on “Burgery klasyczne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *