mój zakręcony świat smaków

Dorada w nasionach kolendry

Dorada w nasionach kolendry

Dorada królewska– ta nazwa mówi sama za siebie! Przepyszna ryba o białym, soczystym i zwartym mięsie.  Dorada ma bardzo mało ości, a jeśli te już się pojawiają to z łatwością odchodzą od mięsa. Pomysł na przyrządzenie tej ryby w taki sposób chodził mi po głowie już od dłuższego czasu. W końcu postanowiłem spróbować i byłem wręcz zły na siebie, że tyle zwlekałem. Dorada w tej formie jest przepyszna! Duża w tym zasługa nasion kolendry, które po przypieczeniu na skórce wraz z nią chrupią jak chipsy! Do tego soczyste mięso, a wszystko na wspaniałych pieczonych warzywach o aromacie białego wina. Musicie spróbować!

Nie bójcie się nasion kolendry. Z obserwacji moich przyjaciół wiem, że niestety wiele osób ma z kolendrą problem… Co bardzo mnie smuci bo sam kolendrę uwielbiam. Jednak dla sceptyków kolendry mam dobrą wiadomość- nasiona smakują zupełnie inaczej niż jej liście i łodygi! Nasiona mają lekki, cytrynowy aromat i w niczym nie przypominają zielonej wersji.

 

Składniki:

1 duża Dorada

3 młode marchewki

2 młode korzenie pietruszki

1 cukinia

1 duży batat

2 bakłażany mini lub 1/2 dużego

1/2 czerwonej papryki

Garść fasolki szparagowej

4 małe pomidory

pęczek świeżej bazylii

1 cytryna

3 ząbki czosnku

3/4 szklanki wina białego półwytrawnego

2 łyżki ziaren kolendry

pół łyżki miodu

oliwa

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania.

Oskrobaną i wypatroszoną doradę posól i dopraw pieprzem w środku i na zewnątrz. Do wnętrza ryby włóż pokrojony jeden ząbek czosnku oraz pół pęczka bazylii. Ziarna kolendry delikatnie rozbij w moździerzu, jeśli go nie posiadasz użyj czegoś innego np. młotka czy kamienia:)  Jedną stronę ryby posmaruj miodem i obficie posyp nasionami kolendry, dociśnij je do ryby aby się przykleiły.

Marchewkę, pietruszkę, cukinię, batata, bakłażany, czerwoną paprykę, fasolkę szparagową, czosnek oraz cytrynę pokrój na duże kawałki. Polej wszystko 2 łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Dno blaszki wysmaruj oliwą. Ułóż na niej pokroje warzywa, a na nich doradę-ułóż ją nasionami kolendry do góry. Podlej wszystko winem. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Następnie podczas pieczenia dodaj pomidory, a rybę polej sosem z dna blaszki i piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp odrobiną porwanych liści bazylii.

 

 



6 thoughts on “Dorada w nasionach kolendry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *