mój zakręcony świat smaków

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho to dla mnie smak późnego lata. Hiszpański chłodnik ze świeżych sezonowych warzyw: pomidorów, papryki, ogórka. Najlepszy o tej porze roku! Do zrobienia w 15 minut, może nawet krócej. Proste, pyszne. W gorący, słoneczny dzień jest idealny by się orzeźwić, a w deszczowy wprowadzi nam trochę słońca. Gazpacho z tego przepisu jest niezwykle aksamitne i delikatne dlatego postanowiłem przełamać tą konsystencję drobno pokrojonym pomidorem, papryką i ogórkiem. Wychodzi pycha!

Składniki.

Gazpacho:

1 kg pomidorów

3 ogórki gruntowe

1/2 dużej czerwonej papryki

1/2 małej papryczki chilli

1/2 cebuli

1 kromka białego chleba

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

Sok z połowy limonki

Garść listków bazylii

Sól

Pieprz

Do podania:

1 ogórek gruntowy ze skórką

1 pomidor bez skórki

1/4 czerwonej papryki

Oliwa (po 1 łyżce na każdą porcję)

 

Sposób przygotowania.

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić je i pozbyć się gniazd nasiennych. Umieścić je w misie blendera, dodać do nich obrane, pokrojone ogórki, paprykę czerwoną, papryczkę chilli, cebulę, czosnek, 4 łyżki oliwy, sok z limonki, bazylię, pokruszoną kromkę chleba oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem zblendować na gładki krem. Schłodzić w lodówce.

Obranego pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kosteczkę.

Gazpacho podawać w głębokich talerzach. Posypać pokrojonymi warzywami i polać łyżką oliwy. Można udekorować listkami bazylii. Smacznego!



11 thoughts on “Gazpacho”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *