mój zakręcony świat smaków

Ramen z pieczonej kaczki

Ramen z pieczonej kaczki
Ramen! Cesarzowa wśród azjatyckich zup. Różnorodna, za każdym razem inna. Wszystko za sprawą niesamowitych dodatków, których wybór ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia i zdrowy rozsądek.

Zawsze gdy określam ramen zupą, mam poczucie, że czynię względem tego dania jakąś niesprawiedliwość. Bo przecież to pełny, syty posiłek, po którym zazwyczaj nie ma miejsca na coś jeszcze. Podstawą idealnego ramenu jest dobry, esencjonalny bulion. Po kilku próbach w końcu taki znalazłem. To najlepszy ramen jaki jadłem. Może brzmi to nieskromnie, ale napisałem prawdę 🙂 

Ramen na bulionie z pieczonej kaczki. Upieczenie mięsa i warzyw, które następnie wykorzystamy do przygotowania bulionu wydobywa z nich niesamowity smak i aromat. Jest to nieco czasochłonne i wydłuża nam czas przygotowania, ale uwierzcie – WARTO! Porcja jaką proponuję wystarczy dla 4 – 5 osób 🙂 

DO DZIEŁA!

Składniki.

Bulion:

1 cała kaczka

2 marchewki

1 średni seler lub pół dużego

2 korzenie pietruszki

1 por

2 średnie cebule

pół główki czosnku

ziele angielskie 5-6 ziaren

liście laurowe 4-5 sztuk

3 litry wody

3 łodygi trawy cytrynowej

pół małej papryczki chilli(lub cała, zależy jaka lubicie ostrość)

1 gwiazdka anyżu

3 goździki

2 cm kawałek świeżego imbiru

Dodatki:

1 opakowanie makaronu do ramenu, może być udon

2 jajka

mała garść grzybów mun

1 łyżka wodorostów wakame

cebula dymka(cebulka i szczypior)

czarny sezam

sos sojowy

Sposób przygotowania.

Bulion.

Wyfiletuj kacze piersi, odłóż je w pojemniku do lodówki (przydadzą się później jako dodatek do podania ramenu). Resztę kaczki poporcjuj. Uda, skrzydła, korpus delikatnie posól, a warzywa pokrój na duże kawałki,cebulę i czosnek zostaw w łupinach. Mięso i warzywa ułóż na blasze. Piecz wszystko razem w temperaturze 180-190 stopni aż do zarumienienia się warzyw i mięsa. Około 45 minut.

                                                             

Upieczone mięso oraz warzywa przełóż do garnka. Wytopiony tłuszcz pozostaw na blasze.

Zalej wszystko wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i całość gotuj na wolnym ogniu 2.5-3 godziny lub dłużej. Bulion musi się wolno gotować. Jak to mówią, lekko pyrkać. Wolne gotowanie wydobędzie z niego cały smak. Gdy uznasz, że bulion jest już gotowy, wyjmij z niego wszystkie warzywa i mięso. Możesz je wykorzystać do czegoś lub zjeść tak po prostu.

Schowaną wcześniej kaczą pierś wyjmij z lodówki , skórę natnij w kratkę. Posól. Pozostaw, żeby ogrzała się do temperatury pokojowej. 

Doprawianie bulionu.

Bulion przecedź przez sito. Upewnij się, że nie ma w nim żadnej kostki z mięsa. Ponownie przelej do garnka.      Rozbij łodygi trawy cytrynowej tak, by uwolniły aromat; możesz to zrobić rączką noża, moździerzem, tłuczkiem do mięsa czy wałkiem. Dodaj je do bulionu wraz z gwiazdką anyżu, goździkami, posiekanym drobno imbirem i pokrojoną papryczką chilli. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Posól do smaku tak jak będzie Ci odpowiadało. 5 minut przed końcem gotowania dodaj  wodorosty wakame.

Jajka ugotuj na półtwardo, około 4,5 minuty gotowania (po wyjęciu z wrzątku zanurz w jak najzimniejszej wodzie). Obierz i przekrój na pół. Grzyby mun gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowane pokrój w paski. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni ułóż kaczą pierś skóra do dołu. Od momentu, w którym zacznie się mocno smażyć, odmierz 7 minut, po 7 minutach przekręć (skórka powinna być brązowa i chrupiąca) na druga stronę i smaż jeszcze 4 minuty. Zdejmij z patelni, odłóż na bok, by chwile odpoczęły. Po około 10 minutach pokrój je na cienkie plastry. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podanie ramenu.

W głębokiej misce ułóż ugotowany makaron, jajko, 4 kawałki kaczej piersi, grzyby, zalej bulionem nabierając wraz z nim trochę wodorostów wakame. Na środek dodaj dwie krople sosu sojowego. Posyp czarnym sezamem oraz drobno pokrojoną dymką i szczypiorkiem. Smacznego!

Dodatki jakie wybrałem do podania ramenu w tym przepisie są dosyć klasyczne. Oczywiście Wy możecie poszaleć i zdecydować się na inne dodatki – takie które będą Wam odpowiadały. Do ramenu z tego przepisu idealnie pasować będą również między innymi pieczarki, grzyby shitake, krewetki, kalmary, pieczona dynia, kiełki fasoli lub inne, kapusta pekińska.



6 thoughts on “Ramen z pieczonej kaczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *