mój zakręcony świat smaków

Oryginalna carbonara

Oryginalna carbonara

Makaron carbonara. Włoska klasyka,która zawojowała cały świat! Danie proste, szybkie, z małą ilością składników. Najlepsza z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Carbonara to makaron, jajka, parmezan, dobry, wędzony boczek  oraz sól i pieprz. I tyle!

Do prawdziwej,oryginalnej carbonary nie dodajemy śmietany. W restauracyjnych menu bardzo często można spotkać pod nazwą tego dania makaron z boczkiem i sosem na śmietanie. To duży błąd. Oczywiście nie mam nic przeciwko śmietanowym sosom z makaronem- bywają pyszne, ale nazywanie ich carbonarą to wręcz kulinarna profanacja. Prawdziwi Włosi się obrażą:)

Składniki.

Makaron:

2 jaja

200 gram mąki

łyżeczka oliwy

szczypta soli

Sos:

3 żółtka

70 gram parmezanu

200 gram wędzonego boczku

pieprz

sól

Sposób przygotowania.

Makaron.

Z jajek, mąki, oliwy i soli zagnieć ciasto. Zagniataj energicznie, szybkimi ruchami. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Zawiń je w folię i odłóż na około 25 minut by odpoczęło.

Jeśli masz maszynkę do makaronu to wiesz co robić 🙂 Jeśli nie, to rozwałkuj ciasto bardzo cienko (około 1 mm) na blacie, podsypując mąką. Rozwałkowany placek zawiń w rulon i przy użyciu noża potnij na cienkie wstążki szerokości około 0,5 centymetra.Rozłóż je na blacie aby przeschły.

Sos.

Boczek drobno pokrój. Podsmaż go na patelni aż będzie rumiany. Jajka sparz gorąca wodą. Oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do głębokiej miski i dodaj do nich drobno starkowany parmezan oraz pieprz. Wymieszaj wszystko ze sobą.

Podanie carbonary.

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Przecedź. Dodaj go do jeszcze gorącego boczku na patelni. Mieszając makaron i boczek podsmaż wszystko przez 1 minutę. Następnie zawartość patelni przełóż do miski z jajkami i parmezanem. Całość szybko i dokładnie wymieszaj. Jeśli będzie taka potrzeba dosól do smaku (pamiętaj że boczek i parmezan są słone same w sobie).

Makaron posyp wiórkami parmezanu i podawaj w głębokim talerzu. Smacznego!

 

 



7 thoughts on “Oryginalna carbonara”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *