mój zakręcony świat smaków

Bezy imprezowe

Bezy imprezowe

Kolorowe bezy. Wyglądają jak z bajki. Niespodziewany przebój moich 28 urodzin. Słodkie, urocze, aż szkoda jeść.

Świetnie urozmaicą każdą imprezę urodzinową, Twoją albo Twojego dziecka. Idealnie nadają się na piękny i słodki  upominek. Zamknięte nawet w zwykłym słoiku przewiązanym kokardą wyglądają bajecznie.

Do uzyskania kolorów , użyłem barwników spożywczych w proszku. I tylko takie nadają się do bez bo nie zmieniają struktury ubitej piany. Barwniki zamówiłem w sklepie internetowym. Oczywiście jeśli nie chcesz używać barwników możesz zrobić zwykłe białe bezy, które na pewno będę również piękne i pyszne. Po prostu pomiń dodawanie barwnika.

Składniki.

3 jajka

szklanka drobnego cukru do wypieków

barwniki spożywcze w proszku

Potrzebny Ci będzie również rękaw cukierniczy.

Sposób przygotowania.

Oddziel białko od żółtek. Przełóż białka do miski i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Po 2 minutach ubijania gdy biała będą już dosyć spienione zacznij powoli partiami dodawać cukier. Nie spiesz się. Dodawaj cukier  po trochu. Ubijaj aż do uzyskania gładkiej, lśniącej i sztywnej piany. Kryształki cukru muszą się rozpuścić.

Jeśli chcesz uzyskać kolor podziel ubitą pianę na tyle części ile chcesz kolorów i przełóż do miseczek. Do każdej miseczki dodaj wybrany barwnik. Dokładnie wymieszaj. Masę kolorową układaj tak aby przy wyciskaniu tworzyła pożądaną przez ciebie kombinację kolorów.

Bezy wyciskaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi minimum 3 cm odstępy, bo bezy w trakcie pieczenia nieco urosną.

Bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę na 130 stopni. Piecz przez 60 minut. Bawcie się dobrze!

 

 



7 thoughts on “Bezy imprezowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *